"Noi tehnologii avansate de acoperire a suprafețelor folosind fascicul laser de mare putere în vederea creșterii fiabilității și a performanțelor materialelor -PRELAM"

Tehnologie inovativa


Filme prezentare:

Film proiect:

Principalul obiectiv al metodei/tehnologiei este de a reduce gradul de uzură și de coroziune atins ca urmare a exploatării și de a îmbunătăți proprietățile de rezistență la impact ale suprafețelor prin generarea unui strat protector dintr-un alt material cu proprietăți superioare.

Placarea cu fascicul laser prin injecția de pulbere reprezintă o noua tehnologie de tratare a suprafețelor, rezultând acoperiri de înaltă calitate și suduri metalice de calitate a suprafețelor.

Placarea cu fasciculul laser pentru îmbunătățirea proprietăților stratului depus se poate realiza în două moduri:

  1. Prin optimizarea parametrilor de proces în vederea obținerii dimensiunilor geometrice dorite și a structurii metalografice necesare în funcție de aplicația specifică.
  2. Prin realizarea de noi materiale de adaos de tip pulbere, astfel încât să se obțină aliaje compatibile cu materialul de bază, precum și reducerea consumului de material de adaos.

Tehnologia vizată - placarea cu laser prin injecția de pulbere - înglobează un nivel ridicat de tehnologie si este o alternativa la procesele clasice folosite in prezent, prezentând o serie de avantaje tehnico – economice relevante:

  • procesul tehnologic va genera o economie semnificativa de resurse (materiale, financiare, umane si de timp) comparativ cu metodele clasice de sudura si/sau galvanizare;
  • calitatea produsului finit/recondiționat este net superioara metodelor tradiționale: in funcție de proprietățile pulberilor folosite se poate genera o suprafață cu o rezistenta mai mare la coroziune si uzura decât cele clasice, se pot genera suprafețe cu un nivel specific de duritate, abrazivitate sau lubrifiere;
  • durata de viață a produsului recondiționat este mai mare decât comparativ cu metodele clasice, in unele cazuri mai mare decât a unui produs echivalent nou;
  • utilizarea fascicolelor laser presupune o intervenție localizată, minim invazivă asupra structurii piesei/angrenajului recondiționat; zona afectata termic este redusa la minim și nu sunt necesare operații suplimentare de recalibrare in urma posibilelor deformări;
  • solidificare rapidă, diluare a pulberii in materialul substratului mica, controlabilitate îmbunătățita pe distanța adâncimii de pătrundere în zona afectată termic; timp de producție redus; control termic îmbunătățit al substratului
  • “input”-ul de căldura de la sursa este mic, rezultând într-o deformare minimala a zonei componentelor, prototipare rapida.

Companiile urmăresc în acest proces trei direcții de interes:

  1. Prima este realizarea de economii de scară în procesul de exploatare a echipamentelor, subansamblelor și pieselor de producție. Uzura echipamentelor va fi gestionată mult mai eficient, investițiile necesare pentru repararea și pentru exploatare sunt mai mic, iar durata de viață a mijloacelor de producție se prelungește. În acest context sunt vizate toate companiile care au fluxuri tehnologice complexe și care desfășoară procese industriale ce implică uzura intensă a echipamentelor.
  2. A doua direcție este de dezvoltare de produse și servicii noi pentru companiile inovatoare. Acestea pot dezvolta propriile fluxuri tehnologice care presupun acoperiri cu laser, dar pot aborda și materiale cu proprietăți deosebite de duritate, rezistență la coroziune sau alte proprietăți care sunt valoroase pentru piață.
  3. De asemenea, a treia direcție a proiectului vine într-un context extrem de complex, acela de armonizare a activității economice cu mediul înconjurător, “ecologizarea economiei”. Companiile sunt presate să se adapteze unor exigențe de mediu din ce în ce mai complexe, iar recondiționarea și prelungirea duratei de viață a echipamentelor este primul nivel de acțiune în conceptul de ecologizare, anume acela de prevenire a deșeurilor și a poluării.

Placarea cu fascicul laser prin injecția de pulbere reprezintă o nouă tehnologie de tratare a suprafețelor, rezultând acoperiri de înaltă calitate și suduri metalice de calitate a suprafețelor prezentând deficiente cu asigurarea unei absorbții minime a căldurii în substrat. De obicei, principalul obiectiv al metodei/tehnologiei este de a reduce gradul de uzură și de coroziune atins urmare a exploatării și de a îmbunătăți proprietățile de rezistență la impact ale suprafețelor prin generarea unui strat protector dintr-un alt material cu proprietăți superioare. In cadrul acestui proces, gazul purtător este folosit pentru a forma fluxul de pulbere pulverizat sub fascicolul laser de mare putere in timp ce acesta scanează suprafața de depunere, generând o zonă de topitură cu o adâncime ce corespunde grosimii depunerii individuale generată de fiecare singură trecere peste substrat. In acest mod, un strat dens și complet este obținut prin suprapunerea depunerilor individuale consecutive și complementare.

... ...

Tehnologiile și echipamentele bazate pe utilizarea laserilor se impun în economia modernă, începând cu industria auto, ca un vector de creștere datorita avantajelor unice ale radiației laser. Au devenit disponibile astfel produse de înaltă calitate și fiabilitate realizate cu costuri reduse, în principal datorită varietății de laseri utilizați în industrie pentru sudare, taiere, microprocesare și marcarea diferitelor materiale.


Film prezentare proiect

Vizualizeaza filmul proiectului:

Vezi detalii

Anunturi de presa

Publicare anunt de presa 4 iunie 2018

Vezi detalii

Evenimente

Prezentarea proiectului la diferite evenimente

Vezi detalii

Materiale de informare

Materiale de informare realizate in cadrul proiectului

Vezi detalii

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro