"Noi tehnologii avansate de acoperire a suprafețelor folosind fascicul laser de mare putere în vederea creșterii fiabilității și a performanțelor materialelor -PRELAM"
Principalul obiectiv al metodei/tehnologiei este de a reduce gradul de uzură și de coroziune atins ca urmare a exploatării și de a îmbunătăți proprietățile de rezistență la impact ale suprafețelor prin generarea unui strat protector dintr-un alt material cu proprietăți superioare.
Placarea cu fascicul laser prin injecția de pulbere reprezintă o noua tehnologie de tratare a suprafețelor, rezultând acoperiri de înaltă calitate și suduri metalice de calitate a suprafețelor.
Placarea cu fasciculul laser pentru îmbunătățirea proprietăților stratului depus se poate realiza în două moduri:
Tehnologia vizată - placarea cu laser prin injecția de pulbere - înglobează un nivel ridicat de tehnologie si este o alternativa la procesele clasice folosite in prezent, prezentând o serie de avantaje tehnico – economice relevante:
Companiile urmăresc în acest proces trei direcții de interes:
Placarea cu fascicul laser prin injecția de pulbere reprezintă o nouă tehnologie de tratare a suprafețelor, rezultând acoperiri de înaltă calitate și suduri metalice de calitate a suprafețelor prezentând deficiente cu asigurarea unei absorbții minime a căldurii în substrat. De obicei, principalul obiectiv al metodei/tehnologiei este de a reduce gradul de uzură și de coroziune atins urmare a exploatării și de a îmbunătăți proprietățile de rezistență la impact ale suprafețelor prin generarea unui strat protector dintr-un alt material cu proprietăți superioare. In cadrul acestui proces, gazul purtător este folosit pentru a forma fluxul de pulbere pulverizat sub fascicolul laser de mare putere in timp ce acesta scanează suprafața de depunere, generând o zonă de topitură cu o adâncime ce corespunde grosimii depunerii individuale generată de fiecare singură trecere peste substrat. In acest mod, un strat dens și complet este obținut prin suprapunerea depunerilor individuale consecutive și complementare.
Tehnologiile și echipamentele bazate pe utilizarea laserilor se impun în economia modernă, începând cu industria auto, ca un vector de creștere datorita avantajelor unice ale radiației laser. Au devenit disponibile astfel produse de înaltă calitate și fiabilitate realizate cu costuri reduse, în principal datorită varietății de laseri utilizați în industrie pentru sudare, taiere, microprocesare și marcarea diferitelor materiale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a
Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să
vizitaţi www.fonduri-ue.ro