Informatii despre proiect: "Noi tehnologii avansate de acoperire a suprafețelor folosind fascicul laser de mare putere în vederea creșterii fiabilității și a performanțelor materialelor -PRELAM"

Obiective


Obiectivul general al proiectului propune dezvoltarea de noi soluții pentru obținerea de produse și procese, precum și tehnologii noi și/ sau îmbunătățite în vederea creșterii fiabilității și performantelor materialelor prin acoperiri funcționale. Una din aplicațiile extrem de importante, care va fi principalul obiectiv al proiectului, este recondiționarea și repararea de suprafețe supuse uzurii datorate ciclului de lucru. Principalul obiectiv al metodei/tehnologiei este de a reduce gradul de uzură și de coroziune atins ca urmare a exploatării și de a îmbunătăți proprietățile de rezistență la impact ale suprafețelor, prin generarea unui strat protector dintr-un alt material cu proprietăți superioare.

Proiectul urmărește cooperarea între doua entități cu scopul de a creste accesul IMM-urilor la expertiza și facilitățile organizațiilor de cercetare publice. Întreprinderile își fac in mod expres cunoscută intenția de a utiliza anumite rezultate din cercetarea realizată pe baza expertizei și a facilitaților organizației de cercetare cu care este în contact, urmând ca aceasta din urmă, pe baza analizei cererii și a experienței sale, să furnizeze informațiile necesare prin transfer. Totodată, se urmărește atingerea excelentei la nivel național și internațional, în scopul de a deveni o referință pentru dezvoltarea și răspândirea tehnologiilor inovatoare în domeniul sistemelor laser și a radiațiilor și a aplicațiilor acestora în sectoarele industriale și economice de vârf - cum ar fi: industria auto, aerospațială, materialele avansate, securitate, științele vieții, etc. In prezent laserul a devenit un dispozitiv uzual pentru procesarea diferitelor materiale: metale, aliaje, sticlă, ceramică, polimeri, materiale compozite etc. Tehnologiile și echipamentele bazate pe utilizarea laserilor se impun în economia modernă, începând cu industria auto, ca un vector de creștere datorita avantajelor unice ale radiației laser. Au devenit disponibile astfel produse de înaltă calitate și fiabilitate realizate cu costuri reduse, în principal datorită varietății de laseri utilizați în industrie pentru sudare, taiere, microprocesare și marcarea diferitelor materiale. Placarea cu fascicul laser prin injecția de pulbere reprezintă o nouă tehnologie de tratare a suprafețelor, rezultând acoperiri de înaltă calitate și suduri metalice de calitate a suprafețelor prezentând deficiente cu asigurarea unei absorbții minime a căldurii în substrat. De obicei, principalul obiectiv al metodei/tehnologiei este de a reduce gradul de uzură și de coroziune atins urmare a exploatării și de a îmbunătăți proprietățile de rezistență la impact ale suprafețelor prin generarea unui strat protector dintr-un alt material cu proprietăți superioare. In cadrul acestui proces, gazul purtător este folosit pentru a forma fluxul de pulbere pulverizat sub fascicolul laser de mare putere in timp ce acesta scanează suprafața de depunere, generând o zonă de topitură cu o adâncime ce corespunde grosimii depunerii individuale generată de fiecare singură trecere peste substrat. In acest mod, un strat dens și complet este obținut prin suprapunerea depunerilor individuale consecutive și complementare.

Obiective specifice:

  • Optimizarea parametrilor de proces în vederea obținerii dimensiunilor geometrice dorite si a structurii metalografice necesare funcție de aplicația specifică.
  • Realizarea de noi materiale de adaos de tip pulbere, astfel încât să se obțină aliaje compatibile cu materialul de bază, precum și reducerea consumului de material de adaos.

Tehnologia de placare cu fascicule laser în scopul obținerii de straturi cu proprietăți mecanice superioare, implică procese complexe, multidisciplinare, apărând astfel necesitatea delimitării domeniului de cercetare într-un cadru specific și abordabil în contextul cererii inițiate de către întreprinderi.


Film prezentare proiect

Vizualizeaza filmul proiectului:

Vezi detalii

Anunturi de presa

Publicare anunt de presa 4 iunie 2018

Vezi detalii

Evenimente

Prezentarea proiectului la diferite evenimente

Vezi detalii

Materiale de informare

Materiale de informare realizate in cadrul proiectului

Vezi detalii

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro